Vertaistuki

Internet ja sosiaalinen media ovat tänä päivänä oleellinen osa useimpien hääparien häävalmisteluja. Internetin välityksellä ei ainoastaan etsitä palveluntarjoajia kuten hääpaikkaa, pitopalvelua tai valokuvaajaa, vaan myös ostetaan koristeita, suunnitellaan omien häiden tyyliä ja mietitään erilaisia pukuvaihtoehtoja. Kaikki mahdollinen löytyy netistä. Pinterest, Instagram ja Facebook ovat tärkeitä häätuotteiden markkinointipaikkoja myös alan yrityksille.

Vaikka hääparien mahdollisuudet saada häistään ihan millaiset tahansa ovat tällä hetkellä lähes rajattomat (kaikesta löytyy netin kautta sekä halpa että kallis versio), aiheuttaa sosiaalinen media myös tietynlaista näköalattomuutta. Kuulostaa ristiriitaiselta, joo. En tiedä osaanko selittää kunnolla mitä tarkoitan. Jotenkin ajattelen niin, että kun puhelin, tabletti, tietokone, häälehdet ja television hääohjelmat tarjoavat melko yhdenmukaista kuvaa siitä, millaiset häiden (muka) kuuluu olla, niin hautautuuko sen massan alle silloin jotain muuta? Näkyykö morsiusparin persoona häissä lainkaan, jos kaikki kuorrutetaan samalla amerikkalaistyylisellä kermahötöllä?

En ehkä ole mikään oikea henkilö puhumaan tästä, sillä juurihan pari päivää sitten kirjoitin täällä, että en halua järjestää teemahäitä (ne jos mitkä tuovat aina hääparin persoonallisuutta esiin), ja että meidän häiden koristelu tulee olemaan hyvin pitkälti tuota Pinterest-kauraa, koska se sopii meidän makuumme. En tarkoitakaan nyt sitä, vaan tämä liittyy siihen jatkuvaan ihmettelyyni, millainen oma teollisuudenalansa häistä on tullut.

Facebookin hääryhmä on kaksipiippuinen juttu. Se voi saada aikaan hysterian ja muuttaa lempeän morsiamen varsinaiseksi bridezillaksi: ”Minäkin haluan tuon ja tuon ja tuon koska kaikilla muillakin on!” Se on seurausta juuri siitä hiukan kapeahkosta käsityksestä, miten häät järjestetään. Mutta jos yhtään vetää henkeä hääryhmän äärellä niin tajuaa, että siellä on paljon erilaisia pareja, erilaisia häitä ja erilaisia elämäntilanteita. Siellä on pieniä häitä, siellä on kahden kulttuurin häitä. On mökkihäitä, Lappi-häitä, naimisiin karkaamista tai suuren suvun kokoontumisia. On häitä joihin ei tule lapsia, ja on niitä joihin lapsia tulee paljon (kuten meidän). On parikymppisiä morsiamia, ja sitten vähän varttuneempia. On kirkkohäitä ja kirkottomia, on vaikka mitä. Eivät ne kaikki samanlaisia juhlia ole, vaikka pinnalta siltä näyttääkin.

Välillä pyörittelen silmiäni hääryhmän keskustelujen äärellä. En tuntisi oloani mukavaksi puhua hääbudjetista vieraille ihmisille, enkä haluaisi lähettää kuvaa puvustani tai sormuksestani palstalle. En lataisi sinne kuvaa minusta ja puolisostani, enkä kertoisi ryhmässä henkilökohtaisuuksia. Enkä kirjoita siellä olevaan listaan hääpäivää ja -paikkaamme (vielä mietin, kerronko paikan täällä).

Mutta hei: onko tämä blogi yhtään sen parempi? Tässähän minä nimenomaan avaudun kaikesta häihin liittyvästä. Hääryhmässä avautuminen sentään tehdään omassa, samanhenkisessä porukassa, kun minä täällä huutelen kaikelle kansalle. Niin että ehkä parasta on vain jättää toisten somekäytös arvostelematta, kun en ole yhtään sen kummempi kuin muutkaan. Sen sijaan on kiva nähdä, kuinka monet muutkin nauttivat häidensä järjestämisestä yhtä paljon kuin minä, ja ottavat jokaisen pienen jutun miettimisestä kaiken ilon irti – nyt kun kerrankin on mahdollisuus. Lähtökohtaisesti kukaan ei ajattele menevänsä naimisiin kuin kerran.

Ja on siitä hääryhmästä myös ihan konkreettista hyötyä. En tunne meidän hääpaikkakuntamme palveluja (koska en asu siellä), joten kyselin vinkkejä sen kaupungin kukkakaupasta ja kampaamosta. Ihan todella hyviä vihjeitä olen saanut erilaisista nettikaupoista, joiden avulla olen suunnitellut koristeluja ja miettinyt, mitkä voisivat olla meidän ratkaisuja. Myös olen saanut useita linkkejä kauppoihin, kun olen pohtinut omaa hääpukuani. Toisten ideoiden katseleminen auttoi etenkin alkuvaiheessa tajuamaan, mitä en ainakaan halua, eli tajusin millainen koristelu sopii meille parhaiten.

Hääkirpputoreista kerron sitten erikseen joku toinen ilta.

3 thoughts on “Vertaistuki

 1. Älykäs teksti. 🙂
  Kirjoitan omaa hääblogiani anonyymisti, ja olen pohtinut yksityisyyttä paljon. Huomaan jatkuvasti, miten olisi helpompaa kirjoittaa blogia omilla kasvoilla. Välttyisin kaikelta tunnistettavuuden pohtimiselta.

  En kuitenkaan halua lukijakseni esimerkiksi naapuria tai työkaveria, jonka intressinä olisi todennäköisesti pelkkä tirkistely (eikä mielenkiinto hääjärjestelyihin). Ajattelen myös, että kasvottomana ja nimettömänä olen vapaampi ilmaisemaan itseäni. Vähän aikaa sitten kirjoitin sukunimen valitsemisesta tekstin, johon liittyi mahdollinen tuleva täyskaima. Kasvottomana saatoin ketään loukkaamatta mainita, etten toivo tulevani sekoitetuksi tähän henkilöön. Jos kirjoittaisin blogia omalla nimelläni, kuka tahansa olisi saattanut päätellä, minkä nimestä henkilöstä on kyse ja en olisi kunnianloukkaussyytteen pelossa uskaltanut mainita koko asiaa.

  Sokeri / Siirappisolmu

  Tykkää

  1. Kiitos! Kävin lukemassa sinun blogiasi, ja minun on varmaan tehtävä postaus jossa kerron miten monesta asiasta olen kanssasi samaa mieltä. 😀 Linkitän blogisi hetimmiten.

   Minulle omalla nimellä bloggaaminen on vuosia jatkunut tottumus. Kerron häistä koko ajan kavereilleni, joten voin yhtä hyvin kertoa myös julkisesti. Mutta: vain typerä ihminen luulee, että kertoisin täällä kaiken. Kirjoitan todellakin vain sellaisia asioita, jotka voisin kertoa muutenkin asiasta kiinnostuneelle. Henkilökohtaisuuksia en pysty kertomaan.

   Jossain vaiheessa aion kertoa myös juhlapaikan nimen, näin olen päättänyt.

   Tykkää

   1. Luulen, että tulen itsekin myöhemmin paljastamaan muutaman yksityiskohdan, tosin vasta häiden jälkeen. Osin valtava yksityisyyden tarpeeni on sitä, ettei haluaisi paljastaa kaikkia juonia vieraille jo etukäteen. 🙂

    Nappasin blogisi seuraamieni listalle, joten palannen kommentoimaan myöhemminkin. 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s