Perinteiset häät ja uudet ideat

Jo tämän blogin alkuaikoina pohdin perinteisten häiden käsitettä ja sen soveltuvuutta meidän häihimme. Aihe nousi uudelleen mieleeni, kun luin Elämäni päivä -blogista pohdintoja siitä, mikä tekee häistä perinteiset ja millaisia ovat nykypäivän hääperinteet.

Edelleen ajattelen niin, että melko paljon pitää tehdä poikkeuksellisin tavoin, jos ei halua juhliinsa lainkaan minkäänlaisia hääperinteitä. Kuten Medar yllä linkittämässä blogissaan toteaa, häät rakentuvat niin että pari vihitään ensin ja sitten sitä juhlitaan. Juhlaan kutsutaan valittu määrä vieraita, heille tarjotaan herkkuja ja hääparia onnitellaan jollain tapaa.

Missään ei kuitenkaan lue, että morsiamella täytyisi olla (valkoinen) mekko, eikä missään lue että häissä on syötävä kakkua tai morsiusparille on nostettava malja. Ehkä ihmiset tällaista odottavat, koska sellaisia elementtejä häihin liitetään, mutta jos hääpari  niin päättää, he voivat tehdä juhlistaan juuri sellaiset kuin haluavat.

Silti olen aika varma, että täysin hääperinteettömiä häitä on varsin vähän. Kukin pari käyttää perinteitä valikoivasti, mutta itse tilaisuus on perusytimeltään samanlainen.

Hääperinteiden ei nyt ehkä vastakohta, mutta jonkinlainen perinteitä tuulettava tekijä ovat häätrendit. Pyörittelin silmiäni kun luin HS:n NYT-liitteen parin viikon takaista juttua siitä, mitkä asiat ovat in ja mitkä out tämän vuoden häissä. Kävi selväksi, etten ole kovin trendikäs ihminen myöskään häiden suhteen (kuten niin monin muinkin tavoin), ja tajuan kyllä myös kyseenalaistaa, miksi ihmeessä minun pitäisikään olla.

Tänä vuonna esimerkiksi hääkimput ovat lehtijutun mukaan epäsymmetrisiä ja morsiamen kampaukset mahdollisimman ”luonnollisen” eli sotkuisen näköisiä. Huh. Minä nimenomaan haluan, että kukkakimpussani ei sojota ylimääräisiä asioita vaan se on tasainen, pienehkö ja hallittu. Hiukseni haluan melko yksinkertaisella kampauksella ylös, jotta mieheni suvun häätiara pääsee oikeuksiinsa. Väriteemamme on nimenomaan pehmeitä sävyjä, ei kovia ja kirkkaita värejä (jotka olisivat trendikkäitä), koska sellaiset eivät ole meidän mielestämme yhtä kauniita ja juhlavia.

Ja kyllä: meille tulee karkkibuffa, vaikka se on ilmeisesti aivan viihoviimeisen vanhanaikaista ja passé. Mutta ajatus herkkubuffasta tympii, koska en pidä erityisesti makeista herkuista. Karkit sen sijaan maistuvat (pieninä annoksina kerrallaan) sekä minulle että tulevalle puolisolleni, ja karkkibuffan avulla saadaan hoidettua myös hääkarkkipuoli ilman, että tarvitsee askarrella hääkarkkikoteloa jokaiselle vieraalle. Mutta miksi ihmeessä laittaisin buffaan esim. donitseja (jotka mainittiin esimerkkinä trendikkäästä herkkubuffan osasesta), kun donitsit ovat yleensä melko tympeän makuisia?

Voi sanoa, että meille tulee varsin perinteiset häät. Häätrendejä ei juurikaan noudateta, etenkin kun tuo karkkibuffakin on nyt siis epätrendikästä. 😉 Tärkeintä kuitenkin on, että niistä tulee meidän näköisemme juhlat – ja ehkä juuri siksi hääperinteet korostuvat moderniuden edessä.

Hääperinteiden, häätrendien, omien odotusten ja sukulaisten toiveiden joukossa luoviminen vaatii visiota siitä, millaiset juhlat oikeasti haluaa järjestää. Kompromisseja joudutaan yleensä tekemään siksi, että rahaa juhliin on useimmilla pareilla käytettävissä rajallisesti. Toivon kuitenkin, ettei kovin moni tämän(kään) vuoden morsian muutu täysin bridezillaksi erilaisten häätrendejä julistavien kaupallisten toimijoiden keskellä. Kun kymmenen vuoden kuluttua katsotaan hääkuvia, kukaan ei enää muista  pohtia häiden muodikkuutta. Perinteet muistetaan ehkä hiukan paremmin, mutta tärkeintä on muistaa rakkaus.

Lähipäivinä voisin kirjoittaa tarkemmin siitä, miten hääperinteet meidän juhlassamme tulevat näkymään. Myös vieraslistasta on tarkoitus kirjoittaa, se kun oli suunnittelun vaikein osuus. Ja vertaistuesta – siitäkin voisin vielä sanasen sanoa.

8 thoughts on “Perinteiset häät ja uudet ideat

 1. Minusta morsiamet ne luovat omat trendinsä omiin häihin. Ja kaikista yksityiskohdista ja valinnoista tulee just ne oman näköiset häät. Olen ainakin yrittänyt muistaa sanoa että se on just hyvä, jos morsian tai sulhanen sen itse haluaa. Ehkäpä karkkibuffa on ollut monissa häissä, mutta niin on paljon muutakin, ei kai sillä niin väliä, kunhan on teistä hyvät karkit! ♡ Hyvät niistä tulee!

  Tykkää

  1. Olet aivan oikeassa, Teresa. Jokaisten häiden trendit luodaan itse. Morsiusparin omien juttujen näkyminen ei mene koskaan muodista! Ehkä juuri siksi erilaisista häätrendeistä ja ”in” ja ”out” -listoista metelin pitäminen on hiukan omituista, ja pelkään että osalle morsiuspareista sellainen luo vääränlaisia paineita.

   Ja itseasiassa en ole koskaan ollut häissä joissa olisi ollut karkkibuffa, joten sikäli se ei ole meidän piireissämme vanhentunut häätrendi. 😀

   Tykkää

 2. Kyllä se on niin, että jokaisen parin tulee suunnitella ja toteuttaa häänsä oman tyylinsä mukaan. Siitä syntyy tyylikkäät häät, ei trendien seuraamisesta. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Amen! Mutta esim. kaupalliset toimijat, palveluiden tuottajat, häälehdet ja hääaiheiset keskustelupalstat väistämättä luovat odotuksia ja ihanteita siitä, millaiset ovat trendikkäät, tyylikkäät häät.

   Tykkää

 3. Mulla oli vihreä hääpuku vuonna 2003. Enoni puoliso oli kirkossa enben vihkimistä sanonut enolleni, että ”Johannalla on varmasti vihreä puku”. Ja oikeassa oli. Viime kesänä ompelija muokkasi hääpukuni juhlamekoksi rakkaiden ystävieni häihin ( ja niissä häissä oli karkkibuffa, se oli menestys).

  Tykkää

 4. Tuli tästä mieleen, että perinteet helpottavat vieraiden osallistumista. Kun päivä etenee tietyn kaavan mukaan, kaikilla on ennakkokäsitys siitä, mitä tuleman pitää. 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s