Kaasot koolla

Viime lauantaina kotiimme kokoontui kaasoköörini, kolme läheistä ystävääni. Mies oli luvannut laittaa päivällisen sillä aikaa kun me suunnittelimme hääjuttuja. Hyvä, toimiva työnjako. (Sivuhuomautus: vieraiden kanssa juotiin ensin laskiaispullakahvit. Päivällisellä tarjottiin alkuruokana ranskalaista, uunissa kuorrutettua sipulikeittoa, pääruokana parsarisottoa, savustettua lohta ja korvasienimuhennosta ja jälkiruokana appelsiinirahkaa.)

Koska olen tähän asti hoitanut järjestelyt ja suunnittelut pääosin kahdestaan puolison kanssa, tämä oli ensimmäinen kerta kun laajemmin näistä jutuista kenellekään puhuttiin. Jutteluaikaa kaasojen kanssa jäi iltapäivään pari-kolme tuntia, ja se tuntui lyhyeltä. Puhuttavaa riitti, ja tuntuu ettei kaikkea tarpeellista saatu sittenkään käytyä läpi.

Tärkeintä oli käydä läpi hääviikonlopun aikataulut ja rakenteet: mitä tapahtuu ja milloin, ja missä kohdin tätä avustajajoukkoa tarvitaan. Toisin sanoen mitä toivon heiltä. Kokoonnumme siis perjantai-iltapäivänä hääpaikalle, koristelemmme juhlasalin ja mahdollisesti vihkipaikan. Olemme kaikki majoittuneet samaan paikkaan, ja tarkoitus on viettää perjantai-ilta kaasojen ja  bestmanien kanssa leppoisasti saunoen ja rentoutuen.

Itse hääpäivänä eri kaasoilla on hieman eri tehtäviä. Yksi heistä on ”musiikkivastaava” eli soittaa muutaman muun kanssa siunauksen musiikit. Hän myös laulaa juhlassa. Siskoni ja yksi bestmaneista toimivat tilaisuuden juontajana ja seremoniamestareina. Toivoisin ehkä myös, että yksi heistä pitäisi puheen.

Sitten on vielä koko joukko asioita, joihin ei päästy vielä tässä tapaamisessa, mutta joista epäilemättä viesteillään ja sovitaan kevään mittaan: jonkun pitäisi järjestää lahjapöytää, kertoa keittiöön, bändille, valokuvaajalle jne. missä mennään ja miten homma etenee. Jatkoja varten olisi kiva jos joku kävisi hieman etukäteen laittamassa paikan valmiiksi, sytyttämässä ledkynttilät jne. Bestmanit auttavat näissä varmasti myös: esimerkiksi vihkipaikan koristeita ei todennäköisesti voi jättää paikoilleen koko illaksi. Ne pitää suunnitella niin, että saamme ne nopeasti kokoon ja vaikkapa auton kyytiin.

Oli todella, todella mukavaa tavata ja jutella koko porukalla yhdessä. Päällimäisenä minulla on tapaamisen jälkeen ollut tunne siitä, että juhlat onnistuvat koska minulla on näin hyviä ihmisiä auttamassa.

Toisaalta minua hiukan harmitti, etten ehtinyt valmistella tapaamistamme. Mietin kyllä, että pitäisi laatia lista asioista joista pitäisi puhua, jotta juttelu ei poukkoilisi liikaa ja kaikki tulisi puhuttua. En ehtinyt miettiä listaa valmiiksi, joten kävi juuri niin: puheensorina oli kyllä tiivistä, mutta lenteli asiasta toiseen ja moni asia jäi joko kesken tai puhumattakin. Toisaalta aikaa häihin on vielä sen verran, että ihan lukkoon asioita on vaikea lyödäkään.

Oli tärkeää jutella muiden kanssa. Monet asiat on helpompi hoitaa kokonaan yksin, mutta esimerkiksi ohjelman suhteen erilaiset mielipiteet avartavat näkemyksiä. Vaikka sitten edelleen tehtäisiin kuten olemme puolison kanssa suunnitelleet, niin erilaiset mielipiteet asioista on hyvä kuulla.

Tärkeintä kuitenkin on, että tapasimme nyt yhdessä. Tämän jälkeen on paljon helpompaa sopia asioista viesteillä ja puhelimessa, vaikka luultavasti kyllä tapaamme koko porukalla (mukaanlukien myös bestmanit) vielä ennen häitä. Kaasot ja bestmanit eivät tunne toisiaan – paitsi siskoni, joka tuntee kaikki asianosaiset – joten olisi kiva saattaa heidät yhteen kertaalleen ennen h-hetkeä. Harmi, että aikuisten, perheellisten ihmisten aikataulujen yhteensovittaminen on välillä hirveän monimutkaista.

Seuraavana aamuna olin ehkä kaikkein onnellisin eräästä pienestä, mutta samalla isosta asiasta: häämusiikki selvisi ja luultavasti myös päätettiin. Häätanssi on jo ollut päätettynä, mutta nyt meillä on vahvat ehdokkaat myös siunastilaisuuden musiikeiksi. Tämä on painanut vähän mieltäni, joten tuntui hyvältä saada siihen ratkaisuja. En paljasta niistä nyt tässä vaiheessa enempää, sillä en ole varma haluanko kertoa musiikkivalinnoista etukäteen julkisesti. Mietin asiaa vielä!

Eräs toinenkin asia eteni, ja sen ehdin valmistellakin samana aamuna. Laadin nimi- ja yhteystietolistan ihmisistä, joita voisi kutsua polttareihini. Se on aika tiivis lista, ja karsin pois monia. Toivon, ettei niistä tule kovin isot juhlat, ennemminkin pienet ja sympaattiset. Mutta ajatus on jännittävä ja vähän outokin. Polttariajatuksiani voisin avata täällä blogissakin lähipäivinä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s