Mitä kaikkea pöytiin tulee?

Nyt on vuorossa kirjoitus, jossa lähinnä pohdin itseni iloksi ja asioita järjestelläkseni eri juttuja koristeluista. Ei siis päätä eikä häntää, vain erilaisia mietteitä.

Jo syksyllä päätin, että pöytiin ei tule kaitaliinaa (ellei jokin ihme löydy), sillä en ole nähnyt mieleistäni. Hyvä niin. Mutta mitä niihin pöytiin sitten tulee?

Meillä on kymmenittäin messinginvärisiä kynttilänjalkoja, joihin tulee valkoiset antiikkikynttilät. Heinäkuussa kynttilöiden valo ei tokikaan pääse oikeuksiinsa, mutta juhlapöytä ilman kynttilöitä ei ole juhlapöytä. Messinkiset kynttilänjalat ovat hienoja ja eriparisuudessaan viehättäviä. Yksittäisten kynttilänjalkojen lisäksi on muutamia viisihaaraisia kynttelikköjä.

ONGELMA: Yksi antiikkikynttilä palaa vain muutamia tunteja. Annetaanko niiden vain sammua loppuiltaa kohti? Kynttilöiden paloaika on ohi siinä vaiheessa iltaa, kun alkaa hämärtää. Kynttilöiden vaihtaminen kesken kattauksen olisi kuitenkin vähän kummallista, joten ehkä ne vain palavat loppuun ja sillä selvä.

Kynttilöiden lisäksi pöytiin tulee pallomaljakoita, joissa on vettä ja yksi iso ruusu jokaisessa. Tarkoitus on ollut kokeilla, miltä koristehiekka näyttäisi maljakoiden pohjalla, mutta en ole saanut aikaiseksi vielä. En usko, että edes kokeilen, sillä yksittäinen ruusu on kaunis ja elegantti sellaisenaan, ja hiekan kanssa läträäminen on taas vain yksi lisähomma muutenkin kiireisenä edellisenä iltana. Ruusut ovat myös kimppuni pääkukka. Olen testannut, että ruusut voi hyvin laittaa maljakoihin edellisenä iltana ja ruusut kukoistavat hienosti seuraavana päivänä.

Servettien kohdalla olen tinkinyt. Alkuperäinen haaveeni kangasserveteistä on hautautunut käytännön järkeen. Löysin edullisesti erittäin kauniit Havin juhlaservetit tehtaanmyymälästä Imatralta. Sekä ruoka- että kahviliinat ovat valkoisia kultaisin koristein, ja sopivat juhlaan oikein hienosti. Totesin, että häiden jälkeen kukaan ei muista millaiset lautasliinat meillä oli, joten tämä on ihan hyvä kohta tinkiä.

Nimikortit tekee sama nuori suunnittelija, joka laati kutsut. Kutsut ja hääinfot ovat jo valmiina, mutta nimikortit ja loput painotuotteet tehdään toukokuussa. Siihen mennessä tulisi siis olla valmiina ruokalista ja jonkinlainen ohjelmaluonnos. Samalla tehdään muutama muu yksittäinen kyltti samaan layoutiin: tervetulotoivotus ulko-ovelle, karkkibuffa-kyltti ja jotain muita.

Onko menun ja ohjelman tarpeen olla pöydissä? Ruokalistan lukeminen etukäteen on kyllä ihan hyvä juttu, se herättää ruokahalun ja on muutenkin mukavaa. Ohjelma auttaa vieraita pysymään kärryillä illan kulusta. Toki ohjelma tehdään varsin suurpiirteisenä, jotta se mahdollistaa sattumat ja poikkeamat.

Kokonaan avoinna on vielä pöytäjärjestys. Emme tiedä vielä yhtään, miten pöydät on järkevintä asetella tilaan tälle vierasmäärälle. Tässä haasteessa meitä epäilemättä auttaa paikan henkilökunta. Kun pöytäjärjestys hahmottuu, pääsemme miettimään mahdollisia pöytänumeroita. Turvallinen tapa on numeroida pöydät ihan perinteisin numeroin, mutta olisi hauskaa keksiä pöytien nimiin jokin idea, jotain joka kertoisi meistä. Eräissä häissä joissa olimme yhdessä, hääparin jääkiekkoharrastus näkyi mm. niin että pöydät oli nimetty HIFK:n pelaajien mukaan. Matkustelevat pariskunnat voivat nimetä pöydät esimerkiksi yhteisten matkakohteiden mukaan. Me emme ole vielä edes puhuneet tästä asiasta, mutta olen aika varma, että puolisoni keksii jotain. Miten olisi historialliset henkilöt? Jos kaikki ideat vaikuttavat päälleliimatuilta, on aina ihan hyvä vaihtoehto käyttää numeroita. Sitä en sitten tiedä, miten numerot laitetaan esille.

Ruokapöydän kukkakoriste on vielä hiukan mietinnässä, koska ruokapöydän kattauksesta pitää jutella keväämmällä juhlapaikan emännän kanssa. Ajatuksissani on ollut kerroslautaselle tehty kukkatarjotin, jollaisen bongasin Viherlandian Instagram-tililtä. Minulla on tarkoitukseen sopiva lautanen, ja asetelman saisi helposti toteutettua itse osin ruusuista, osin luonnonkukista, oasis-sientä apuna käyttäen.

 

5 thoughts on “Mitä kaikkea pöytiin tulee?

 1. Mietin myös tuota kynttiläongelmaa omalla kohdallamme. Olisikohan ihan pöljää sytyttää kynttilät vasta sitten kun alkaa hämärtää? Toisaalta sitten ne vain nököttävät pöydissä pelkkinä koristeina. Tai sitten kynttilät voisi vaihtaa uusiin ennen kakkukahveja. Meillä ainakin on tarkoituksena pitää tauko syömingeissä alku- ja pääruoan jälkeen, kun tarjoilijat laittavat kakkupöytää valmiiksi. Moni varmaan ottaa siinä kohtaa happihyppelyn, joten kynttilöiden vaihtaminen ei todennäköisesti menisi sähläämiseksi.

  Hauska idea muuten nimetä pöydät HIFK:n pelaajien mukaan 😀 Meillä F1-kuljettajat korvaisivat varmaankin jääkiekkoilijat, jos sulho siihen suostuisi, mutta koska meillä on vain kolme pöytää, niin käytämme ihan vain numeroita.

  Tykkää

  1. Sain facebookissa parikin kommenttia siitä, että kynttilät kannattaa sytyttää vasta kun ilta alkaa hämärtyä. Varsinkin jos heinäkuussa on hellepäivä, niin palavat kynttilät vain lisäävät salin lämpötilaa. Kynttilät ovat kauniit koristeet iltapäivän valoisan ajan palamattomina, ja tavallaan kynttilöiden sytyttäminen toimii myös merkkinä siitä, että juhla alkaa siirtyä iltaohjelmaa kohti. Meidän juhla alkaa klo 15, joten kynttilät voisi sytytellä joskus klo 18 aikoihin. Homma bestmanille! 🙂

   Jos saisimme vain muutaman ison pöydän niin olisin mieluusti ilman pöytänumeroita… Hyvä ratkaisu teillä! Minä en vielä tiedä yhtään, miten pöydät saadaan saliin parhaiten.

   Liked by 1 henkilö

 2. Hello Kikka !

  Älä murehdi kynttilöistä, mulla on sulle ratkaisu siihenkin.. Hyppää autoon ja aja lähimpään ”ingvarin puotiin” eli IKEA, ja sano myyjälle että sun on pakko saada kunnon läjä ”Stöpeniä”. Ei tuu kestämään kauan ennekuin myyjä tuo sulle kyseisen tuotteen.. tai luultavasti ohjaa sut oikealle osastolle/hyllylle..
  Nyt varmasti ihmettelet mikä ihmeen Stöpen..
  Tämä kyseinen tuote on led-kynttilä..

  Ominaisuudet / edut
  – kehutaan kodikkaaks, mukavaks, miksi ei juhlavakin.. muistuttaa aidon kynttilän valoa
  – kunnon paristolla se palaa n 100 tuntia, eli jos juhlat venyy pari päivää niin ei hätää..
  – tuote on myös turvallinen vaihtoehto esim lapsipeheille ja juhlioille, sen voi siottaa minne tahansa ilman tulipalovaaraa.. onhan juhlasalit puhumatta saunoista silloin tällöin palanu..

  jos haluat lisää nixejä eiku puh käteen ja soittele..

  t Dosse

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitti erinomaisen hyvästä vinkistä! Itse asiassa noita Stöpeneitä tulee jatkoille, koska en halua eläviä kynttilöitä saunalle siihen aikaan yöstä. 🙂 Meillä on niitä käytössä kotona kirjahyllyissä. Ruokapöytiin ne ei ehkä käy, kun kynttilänjalat on hankittu jo ja ne on sellaisia johon tarvitaan pitkä antiikkikynttilä. Tai ehkä niitäkin on olemassa ledeinä, meillä on siis sellaisia tuikkujen kokoisia sinne jatkopaikalle.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s