Kutsut valmiina lähtöön

Neljän kuukauden kuluttua tähän aikaan on varmasti tärinää ilmassa. Vieläköhän olen väleissä kaasojeni kanssa, vai olenko jännitykseltäni tiuskinut heidät suutuksiin? Teen lähipäivinä tilannekartoituksen, mutta tärkein kuva valmisteluiden etenemisestä on tässä:

kutsut valmiina

Hääkutsut ovat valmiina odottamassa postitusta. Tai kuvassahan ne ovat vielä ilman kuorta, mutta viime sunnuntaina yhteistyönä laitoimme kutsut ja infot kuoriin, tarrat ja osoitteet päälle ja postimerkit saman tien valmiiksi. Tässä vaiheessa en vielä näytä kutsuista tämän enempää, koska kutsut ovat vasta lähdössä.

Kutsut meille suunnitteli Larissa Lindroos, jyväskyläläinen nuori graafinen suunnittelija. Sain Larissaan yhteyden kyseltyäni syksyllä Jyväskylän ammattiopistosta, löytyisikö heiltä valmistumassa olevia graafisen alan opiskelijoita, joita kiinnostaisi meidän kutsujemme tekeminen. Sain opettajalta Larissan nimen, ja pian häneltä myös sähköpostin. Kävi ilmi, että Larissa oli suunnitellut kutsut myös viime kesänä vihityn ystäväni häihin, jolta sain myös lämpimät suositukset.

Kävin tapaamassa Larissaa Jyväskylän Viitaniemessä ammattiopiston hyvissä, ajanmukaisisa tiloissa. Olimme kotona jo jutelleet kutsujen perustyylistä ja olleet puolisoni kanssa ihmeellisen samaa mieltä suurista linjoista. Yksityiskohtien viilaaminen sovittiin minun hommakseni, mutta joka vaiheessa kyllä näytin versioita myös puolisolleni, joka kommentoi, tyrmäsi ja hyväksyi kutsujen eri versioita. Lopputulos vastaakin juuri yhteistä visiota, eikä ole kenenkään soolosuoritus sinällään – vaikka Larissa toki teki varsinaisen työn.

Ensimmäisellä tapaamisella Larissa kyseli, millaisia ideoita meillä oli, näytin pinterestin inspiraatiokuvia, kerroin mitä kaikkea haluaisimme painotuotteina ja sovimme jatkosta. Kävimme myös  katsomassa opiston painotalon puolta ja tutustumassa paperivaihtoehtoihin, jotka sain myös mukaani. Muutaman päivän kuluttua sain Larissalta sähköpostissa tarjouksen, ja kunhan sitä vielä hiukan tarkennettiin, meillä oli sopimus ja aloitimme työn.

Koko kutsujen suunnittelun ajan Larissa on ollut joustava, yhteistyöhalukas ja kuten ammattiinsa kuuluu, luova ja tarkka. Muutin mieltäni, tarvitsin harkinta-aikaa ja vääntelin yksityiskohtia monen monta kertaa, mutta hyvin kärsivällisesti Larissa aina toteutti pyytämäni muutokset ja teki myös omia ehdotuksiaan.

Aikataulu oli hyvin väljä, koska olin liikkeellä hyvissä ajoin eli jo marraskuussa. Oli mukavaa, että esimerkiksi tekstien miettimiseen oli hyvin aikaa. Itse kutsukortti on hyvin yksinkertainen ja tekstiltään lyhyt, mutta hääinfossa on sitäkin enemmän asiaa. Lisäksi meille tehtiin pienet häätarrat. Vielä kevään edetessä teetämme Larissalla ja ammattiopiston painotalossa muutamia muita painotuotteita, kuten paikkakortit, menut ja ohjelmat sekä muutamia yksittäisiä kylttejä.

Yksi ainoa moka tässä prosessissa tapahtui, ja se liittyi korttien kokoon. Kutsut ovat standardikokoa B6, kuten myös netin kautta tilaamani kirjekuoret. Kutsu mahtuu kuoreen hyvin. Mutta kun kutsu ja info ovat melko paksua paperia, ne eivät yhdessä enää mahdukaan kuoreen. Eli kutsun ja infon olisi pitänyt olla hitusen pienempiä kuin standardi, jotta ne olisivat sujahtaneet sujuvasti samankokoiseen kirjekuoreen. Loppujen lopuksi kyse oli pikkuasiasta, joka hoitui viime viikonloppuna tunnissa: viilsin terävällä mattoveitsellä jokaisesta pari milliä pois, minkä jälkeen kutsut mahtuivat kuoriinsa. Larissa vastasi viestiini heti, ja lupasi hyvittää myöhemmässä laskussa asiaa. Mitenkään erityisesti minua ei tämä asia suututtanut, vaikka sisäinen kiukkubridezilla olisi hyvin voinut herätä. Mutta kun homma hoitui, Larissa pahoitteli vilpittömästi ja myönsi ettei ollut tullut tätä ajatelleeksi (ja seuraavan tilaajan kohdalla huomioi asian), niin no harm done.

Vaikka työni puolesta olen tiennyt, että painopalveluiden hinnat ovat laskeneet viime vuosina, olen silti hiukan yllättynyt kutsujen edullisesta painatuksesta. Itse askarteleminen ei todellakaan ole välttämättä halvempaa, etenkin jos askartelusta ei erityisesti nauti niin että ilo toisi lisäarvoa. Meidän kutsujen hinnassa arvokkainta on Larissan suunnittelutyö, eli jos osaisin tehdä sen osuuden itse, varsinainen painotyö olisi hyvin halpaa. Tämä kokemukseni kutsukorttien teettämisestä on ollut ehdottomasti positiivinen, ja tulen varmasti jatkossakin teettämään pieniä painotöitä mieluummin kuin väkerrän itse askarteluja.

Postitan kutsut loppuviikosta. Asia on vielä kesken siksi, että haluan varmistaa että juhlapaikan omistaja tietää kutsujen olevan lähdössä: infossa on puhelinnumero, josta vieraat voivat varata majoituksen, joten puheluita saattaa pian alkaa tulla. Kesähotellista kun on kyse, voi talvisulku olla vielä käynnissä.

i_kultajoutsen
Kuva: Postin verkkokauppa.

Käytännön vinkki juhlia suunnitteleville: jos haluaa tietyt postimerkit kutsuihinsa, ne kannattaa tilata hyvissä ajoin Postin verkkokaupasta. Postin myymälöissä etenkään vanhempia merkkejä ei välttämättä ole kovin suuria määriä myynnissä. Verkkokaupastakin tilauksen saapuminen kesti ainakin kaksi viikkoa, mutta sain kuin sainkin oman pienen yksityiskohtani kirjekuoriin: Klaus Haapaniemen Kultajoutsen-postimerkit, jotka sopivat häiden teemaan kuin nakutettu. (Paitsi tietenkin olin tilannut niitä liian vähän,ja yhteen kuoreen tuli erilainen merkki… Vain yhteen!)

Mainokset

12 thoughts on “Kutsut valmiina lähtöön

 1. Voikohan siellä ammattiopiston painotalolla painattaa kutsunsa kuka vain, vai täytyykö olla joku ”linkki” kyseiseen oppilaitokseen? 🙂 Koitin katsoa nopsasti Googlesta, mutta en ainakaan löytänyt mitään nettisivuja.

  Tykkää

   1. Hei vielä sellainen juttu, että JAO:n painotalo menee kiinni toukokuun lopussa, koska opiskelijoiden kesäloma. 🙂 Eli kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä!

    Tykkää

 2. Minä tilasin Zazzlesta kutsut mutta en ole niihin tyytyväinen. Nyt mietinkin alanko suunnittelutyöhön itse vai yritänkö etsiä suunnittelijaa niille. Askartelukaan ei ole poissuljettu vaihtoehto mutta en halua sitä perinteistä tyyliä (kartonki, pitsinauha/satiininauha, kutsu- tarra, leikkaaliimaa). Saanko udella montako kutsua teetitte ja paljonko se noin tuli maksamaan?

  Tykkää

  1. Hei Sonja, ikävää ettei Zazzle vastannut odotuksiasi.

   Teetimme n. 60 kutsua (tarve oli 50 mutta halusin muutaman ylimääräisen varmuuden vuoksi), ja niiden hinta sisälsi sekä suunnittelun että painon. Valitettavasti lasku on puolisollani eri kaupungissa juuri nyt, se maksettiin jo aikoja sitten, enkä muista loppusummaa. Se oli yli 150 mutta alle 300 euroa. Painon osuus oli joka tapauksessa siitä alle puolet. Kannattaa kysyä tarjous painotalosta, linkitin Sepän yrityspajan sivut edelliseen kommenttiin.

   Tykkää

 3. Täällä meinaa mennä hermot meidän graafikkoon! Kutsut siis työn alla, mutta homma on jumittanut nyt kuukauden koska graafinen suunnitelijamme vaikuttaa kadonneen maan pinnalta. Graah. Tulipahan vahvistettua sekin väittämä että koskaan ei pitäisi palkata kaveria tärkeisiin hommiin.. Avautumista omassa blogissa on varmasti tiedossa lähitulevaisuudessa.

  Tykkää

  1. Hui, toivottavasti asia etenee pian! En ollut tullut ajatelleeksi asiaa, mutta nyt kun sanot niin tuli mieleeni, että olipa hyvä etten pyytänyt siskoani tekemään näitä kutsuja. Hän olisi osannut, mutta se olisi kyllä vaikuttanut meidän väleihin… Jään odottamaan blogiisi kertomusta, miten kävi!

   Tykkää

 4. Innolla odotan näkevän miltä teidän kutsut mahtavatkaan näyttää 🙂 minä tilasin Zazzlelta ja itse olin kyllä tyytyväinen, vaikka jännitin materiaalin valintaa yms. kun mitään ei ollut nähtävissä livenä vaan ns. sokkona piti tilata.

  Tykkää

  1. Hei Emma! Meidän kutsut on paljon yksinkertaisemmat kuin mitkään niistä malleista, joita nettipalveluissa näin. 🙂 Paremmin omaan makuumme sopivat. Mutta hyvä kuulla, että Zazzlesta on hyväkin kokemus!

   Tykkää

   1. Moikka taas Kikka ! Blogia taas luettu.. Kiitos kutsusta.. Kutsu oli hieno.. Hääinfo loistava.. nyt odottelen jotain aprilli pilaa 😉

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s