Väline kakun leikkaamiseen

Koska puolisoni on upseeri, häämme ovat sotilashäät. Se voidaan tietyllä tapaa nähdä ehkä häiden teemana, mutta en ajattele sitä samalla tavalla juhlateemana kuin olisi esimerkiksi jokin vuosikymmen hääteemana tai vaikkapa rockhäät. Mutta monissa pienissä jutuissa sotilasperinteet kyllä tulevat näkymään. Voin kirjoittaa niistä kaikista oman postauksensa myöhemmin, mutta nyt halusin kertoa aiheeseen liittyen yhdestä isoimmista häähankinnoista.

Meille on nimittäin tilattu miekka. Koska se on vasta tilattu, minulla ei ole kuvaa siitä, joten joudun lainaamaan Bukowskin kuvaa.

miekka
Kuva: Bukowskis

Maavoimien upseerinmiekka on joskus muinoin annettu valtiolta lahjaksi kadettikoulusta valmistuville upseereille. Tänä päivänä se pitää hankkia itse, jos oman haluaa. Käyttöä on melko vähän, joten sen voi myös kuitata varuskunnan varastolta lainaksi. Miekkaa käytetään sotilaallisissa kunnianosoituksissa kuten lippuvartiossa, paraateissa, hautajaissa – ja tietenkin sotilashäissä.

Mihin kaikkeen miekkaa häissä käytetään? Kirkkoon miekkoja ei saa tuoda, vaan ne jätetään kirkon eteiseen, sakastiin tms. Häihin osallistuvat sotilaat ryhmittyvät vihkikirkossa kunniakujaksi penkin päihin. Kirkosta poistuttaessa he muodostavat miekkakujan ulos kirkon oven eteen. Vielä on hiukan avoinna, miten tämä toteutetaan meidän ulkosalla tapahtuvassa avioliiton siunauksessamme, mutta epäilemättä se järjestyy mallikkaasti.

Ennen kakun leikkausta miekkaa valellaan alkoholilla ja se sytytetään tuleen. Näin miekasta poltetaan sulhasen menneet synnit – mitä suurempi liekki, sen enemmän poltettavia syntejä.

Ja sitten miekalla leikataan hääkakku. Tämä osuus on ainoa, joka varsinaisesti koskettaa minuakin. Kieltämättä on käynyt mielessä, että kakun leikkaamista on varmaankin syytä harjoitella etukäteen, että se onnistuu, emmekä esimerkiksi kaada koko kakkua. Voi olla, että jalan polkaisu unohtuu miekan kanssa säätäessä (ei haittaisi), kun keskitytään siihen että kakku pysyy kasassa. Miekalla leikkaaminen vaikuttaa myös kakun valintaan: mitään kovin huteraa kerroskakkua ei voi ajatella.

Miekka on melko suuri kertaostos hääbudjetissa, mutta puolisoni oli haaveillut siitä ja nyt on hyvä syy hankkia oma miekka. Sen lisäksi, ettei minulla ole mitään miekan hankintaa vastaan, ei minulla olisi myöskään perusteita kieltää: minulle on ostettu esimerkiksi vihkisormus, joka maksaa lähes saman verran. Muutenkin morsiamen ostoslista on meidän häissämme paljon pidempi kuin sulhasen, vaikka olenkin maltillinen hankinnoissa. Sulhasella kun nyt vaan sattuu olemaan juhla-asu jo valmiina.

Upseerimiekka on aika kaunis esine, ja olisi noloa jättää se komeron nurkkaan pölyttymään häiden jälkeen. Olemme jo suunnitelleet teettävämme sille sopivan alustan, jonka avulla se saadaan kotona esille.

Mainokset

4 thoughts on “Väline kakun leikkaamiseen

 1. Vau! Tosi mielenkiintoinen teksti ja mahtavaa että näitä perinteitä nähdään häissänne 🙂 Sotilashäistä olisi kiva lukea enemmänkin!

  Tykkää

  1. Kiitos Laura! En ole aiemmin kirjoittanut vielä sotilasperinteistä, koska en ole ollut ihan varma mitä kaikkia niistä tulee näkymään meidän häissämme. Mutta tulossa on lisäjuttuja kyllä!

   Tykkää

 2. Teema on erinomainen, aikasempaa kokemusta ei ole eli mielenkiintoista tulee olemaan.. Toivottavasti sulhasella on edes jotain pieniä syntejä menneisyydestä, muuten se olis aikaa tylsää jos ei oo kunnon roihu ku miekka sytytetään 😉 .. ainahan voi käyttää bensiiniä jos syntiä ei ole, mahdollista on että kakkupalaan jää outo sivumaku.. En tiedä mitä perinteet sanoo millä se ”viina” sytytetään, voisin kuvitella että kynttilällä. Eli siihen ei sit sovi ne mun ehdottamat ”Stöpenit”.. Toinen hyvä puoli tossa miekassa on se että meillä miehilläkin on jotain ”hifisteltävää”, onhan se miekka mielenkiintoisempi ku sormus meidän mielestä ;-).. Pikku vinkki, ne miekat kannattaa jättää pois ”saunajatkoilta” varsinkin jos Pohjanmaalta on enempiki vieraita..

  Tykkää

  1. Heh, miekat kyllä jäävät seremoniaosuuden jälkeen pois – eihän herrasmies juhlissa asetta kanna. 🙂 Toivottavasti miekkaa ei todella valella bensiinillä kun syödäkin pitäisi vielä sitä sillä leikattua kakkua! Eiköhän se ole jotain alkoholia, ja vähän bestmanista kiinni saadaanko kunnon roihu. 😉

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s