Juusto kuuluun juhlaan(kin)

Ruoka on meille tärkeää, ja onnistuneet tarjoilut epäilemättä yksi keskeisin asia häissämme. Juhlapaikkamme on kesähotelli, jonka ravintolalla on pitkä kokemus häiden juhlavasta ruoanlaitosta. Juhlamenu kuulostaakin hyvältä, joten odotuksemme ovat sen suhteen korkealla. Kerron juhlamenusta tarkemmin keväämmällä, kunhan saamme pari yksityiskohtaa tarkistettua vielä hotellin emännän kanssa.

Eräs tärkeä osa juhlaruokailua ovat juustot – ainakin minulle. Olen kasvanut pienjuustolassa, sillä vanhemmillani on ollut juustolayritys koko elämäni ajan. Meillä on aina syöty juustoja ja herkuteltu erikoisuuksilla. Erityisesti kotimaiset pienjuustoloiden herkut ovat minulle tärkeitä, ja onneksi niitä saadaan myös hääpöytään.

Loppuvuodesta pidimme juustomaistiaisia vanhempieni luona pariinkin kertaan. Päädyimme valitsemaan juustotarjoiluun neljä erilaista juustoa. Niissä on mukana kaksi kovaa tai puolikovaa, pitkään kypsytettyä ja voimakkaan makuista juustoa sekä kaksi pehmeämpää homejuustoa.

Mouhijärveläinen Herkkujuustola tuottaa eräitä Suomen maukkaimpia juustoja. Oma suosikkini on pehmeä ja maukas, silti todella elegantti punahomejuusto  Metsuri. Puolisoni herkku on puolikova, melko voimakkaan makuinen Vilho.

Isäni valmisti camembert-juustoa, ja haluaisin camembertia myös hääpöytään. Isä on ollut eläkkeellä jo pitkään, mutta (lähes) yhtä maukas camembert valittiin Helsingin meijeriliikkeen valikoimista. Sieltä pöytään siis tulee Klippan-niminen valkohomejuusto.

Nykyisen kotimme naapurissa toimii Jukolan Juusto, joiden valmistama mustapippuricheddar valittiin juuri syksyllä vuoden 2016 parhaaksi. Vaikka en erityisesti pidä voimakkaasti pippurisista ruoista, Jukolan cheddarissa pippurisuus on hienosti tasapainossa pehmeän, rasvaisen cheddarin kanssa. Totta kai haluamme pöytään tätä lähellä tuotettua mestarijuustoa!

Nämä juustotarjottimen juustot ovat todennäköisesti esillä suurimman osan iltaa. Juustojahan voi syödä sekä alkupalana että jälkiruokana. Ne säilyvät hyvin, sillä juustojen paras tarjoilulämpötila ei suinkaan ole jääkaappikylmä.

Sen sijaan lämpenemiselle hiukan arempi tuote on leipäjuusto. Äitini on tehnyt leipäjuustoa työkseen niin kauan, etten edes muista muunlaista aikaa. Leipäjuusto on tärkeä osa lapsuuttani ja perheemme elämää. Äitikin on jo osittain eläkkeellä, mutta on luvannut käynnistää juustolan häitä varten. Näin saamme kahvipöytään kakun rinnalle myös muuta herkkuja: leipäjuustoa ja lakkahilloa.

Olen iloinen siitä, että hääpaikkamme ruokaideologiaan kuuluu lähiruoka ja suomalaiset tuotteet. Juustoissa pysymme kotimaisissa pientuottajissa, ja toivon että myös muu ruoka on mahdollisuuksien mukaan läheltä hankittua.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s